Mákos gubát készültem sütni ebédre, ehhez kellett a kifli, de én nem mentem le a 300 méterre levő közértbe, hanem inkább sütöttem egy tepsivel.
Hozzávalók:
A langyos vízhez kevertem a mézet, belemorzsoltam az élesztőt és vártam, míg felfut habosra. Akkor beleöntöttem az új kenyérsütőmbe.
Elbúcsúzom a régitől, aki több, mint 10 éven keresztül igen nagy szolgálatot tett nekem, megdagasztott és megkelesztett millió kenyeret, kalácsot, pogácsát, kiflit és még ki tudja mit nem.
Ő most elmegy pihenni Gabi barátnőmhöz Vámosmikolára és őket fogja reggelenként megörvendeztetni a frissen sült kenyér illatával. Nagyon sok örömet okozott nekem és a családomnak évek hosszú sora alatt. Megérdemli a pihenést. Már csak egy kis nyugdíjas munkát vállal. Szerencsére utódja kiválóan muzsikál, így kevésbé fáj a szívem. Meg persze tudom, hogy nagyon jó helyre kerül.
Félre a nosztalgiázással.
A kiflik elkészítése:
A megkelt tésztát a meglisztezett deszkán átgyúrom, cipót formálok belőle, amit aztán jó nagy körré (50 cm) kinyújtok. Ezt a kört derelyevágóval felvágom 12 "egyforma" cikkre. A cikk alsó, széles felén ejtek egy 4-5 cm-es bevágást, a tésztát kettéhajtom, majd feltekerem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket egymástól jó távol, mert nőni fognak. A 12 db éppen befért egy nagy gáztepsibe. Tetejüket megkentem kevés joghurttal és hagytam őket a tűzhely tetején negyed órát újra kelni. Addig előmelegítettem a sütőt 200 fokra és 15 perc alatt megsütöttem őket.
Szegények utána azonnal halálukat lelték a gubában, de jó célt szolgáltak.
Hozzávalók:
- 25 dkg rétesliszt
- 25 dkg finomliszt
- 1,5 dl tej-tejszín keveréke 1:1 arányban
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl langyos víz
- 1 ek méz
- 1 tk só
- 10 dkg vaj
- a kenéshez 2-3 ek joghurt
A langyos vízhez kevertem a mézet, belemorzsoltam az élesztőt és vártam, míg felfut habosra. Akkor beleöntöttem az új kenyérsütőmbe.
Elbúcsúzom a régitől, aki több, mint 10 éven keresztül igen nagy szolgálatot tett nekem, megdagasztott és megkelesztett millió kenyeret, kalácsot, pogácsát, kiflit és még ki tudja mit nem.
Ő most elmegy pihenni Gabi barátnőmhöz Vámosmikolára és őket fogja reggelenként megörvendeztetni a frissen sült kenyér illatával. Nagyon sok örömet okozott nekem és a családomnak évek hosszú sora alatt. Megérdemli a pihenést. Már csak egy kis nyugdíjas munkát vállal. Szerencsére utódja kiválóan muzsikál, így kevésbé fáj a szívem. Meg persze tudom, hogy nagyon jó helyre kerül.
Félre a nosztalgiázással.
A kiflik elkészítése:
A megkelt tésztát a meglisztezett deszkán átgyúrom, cipót formálok belőle, amit aztán jó nagy körré (50 cm) kinyújtok. Ezt a kört derelyevágóval felvágom 12 "egyforma" cikkre. A cikk alsó, széles felén ejtek egy 4-5 cm-es bevágást, a tésztát kettéhajtom, majd feltekerem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket egymástól jó távol, mert nőni fognak. A 12 db éppen befért egy nagy gáztepsibe. Tetejüket megkentem kevés joghurttal és hagytam őket a tűzhely tetején negyed órát újra kelni. Addig előmelegítettem a sütőt 200 fokra és 15 perc alatt megsütöttem őket.
Szegények utána azonnal halálukat lelték a gubában, de jó célt szolgáltak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése