Összes oldalmegjelenítés

2013. július 29., hétfő

Paradicsom aszalás

Egyszer már megpróbálkoztam vele, akkor nem sikerült, Megérdemlem, mert nem olvastam utána, csak hipp-hopp belevágtam. Most sem olvastam utána, csak végig gondoltam a tavaly elrontott dolgokat. Arra is gondoltam, hogy mennyit spórolok majd ezzel. Sokkal kevesebb pénzt költök el, mintha a boltban venném meg, de még ez sem teljesen igaz. Valószínűleg ez úgy kifizetődő, ha az ember nagy mennyiségben készíti el. De az öröm, hogy az általam elrakott aszalt paradicsomot használom az ételek ízesebbé tételére, bármit megér. Nem sajnálom rá a pénzt és időt. Nekem örömet okoz a konyhában való sertepertélés.



Hát nem gyönyörű? Imádom már most. Ráadásul minden porcikáját felhasználhatom. Végül ez a két üveg készült az alább megadott mennyiségből.

Hozzávalók:

  • 3 kg érett, hibátlan lucullus paradicsom
  • 1 ek tengeri só
  • 1 ek kapri bogyó
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • bazsalikom
  • olívaolaj
  • fokhagymagerezdek - opcionális


Elkészítése:

Kétfélét készítettem. Az egyikbe friss fűszereket használtam, a másikba csak szárítottat. Nem voltam benne biztos, hogy a múltkorit nem ezért rontottam el. 
A paradicsomokat alaposan folyó víz alatt megmostam, szárazra töröltem. Hosszában ketté vágtam őket és a magjukat kikapartam. Szép sorban aszalógépbe tettem és tengeri sóval meghintettem. Olykor a tálcák sorrendjét felcserélve kb. 21-22 órán keresztül aszaltam őket. Miután kikapcsoltam a gépet, hagytam a paradicsomokat teljesen kihűlni.A befőttes üvegeket alaposan kimostam, megszárítottam, mikróban kifertőtlenítettem. Rétegenként tettem bele a paradicsomot és a fűszereket valamint a kapribogyót, míg tele nem lett. Ezután felöntöttem olívaolajjal színültig az üvegeket és lezártam őket. A biztonság kedvéért hűtőszekrénybe tettem érni. Remélem hamarosan ehetjük a finom aromás aszalt paradicsomokat.

                                     



Nincsenek megjegyzések: