Összes oldalmegjelenítés

2013. november 9., szombat

Vaníliás kalács tang zhonggal

Még kalácsot nem sütöttem vele, pedig most használom ha kell, ha nem  a csirizt (nem tudom másnak nevezni). A kaláccsal már most más terveim vannak. Egyébként valami fantasztikusan lágy, illatos csoda lett belőle. Úgy néz ki, mintha fényezném magam, pedig dehogy. De amikor kezembe fogtam, olyan volt, mintha egy kisbabát tartanák a karomban.


Hozzávalók:
A tang zhong:

  • 60 ml víz
  • 15 g tönköly fehér liszt

A tészta:

  • 1,7 dl tej
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 6 dkg nádcukor
  • 7,5 dkg tang zhong
  • 1/2 kisebb citrom leve és reszelt héja
  • 1 tojás sárgája
  • 8 dkg szoba hőmérsékletű Rama vajas íz
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
  • 40 dkg tönköly fehér liszt

Tetejére:

  • 2 ek zsíros tej
  • 1 tk karamellszósz


Elkészítése:

A tang zhonghoz a vizet és a lisztet (5:1 arány) hidegen habverővel csomómentesre kevertem, majd felforraltam, besűrítettem híg tejföl sűrűségűre. Hagytam kihűlni.
A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és letakarva megkelesztettem. Mindent a kenyérsütőgép üstjébe mértem és dagasztó programra kapcsoltam. 
Mikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítottam, háromfelé vágtam, kb. 50 cm-es rudakat sodortam belőlük és hármas fonással összefontam. Egy kivajazott őzgerinc formába tudtam beletenni, amibe még úgy 20 percig újra kelesztettem. Megkentem a tetejét egy kis tejben elkevert karamellszósszal és a 160 fokra előmelegített sütőbe tettem hőlégkeverésre és fél óra alatt szép pirosra sütöttem. 

Nincsenek megjegyzések: