Olykor bekukkantok a mélyhűtőbe, hogy mit találok ott. Persze ehhez az is kell, hogy időnként teletömjem. Hullámokban vásárolok és használom kis a hűtő tartalmát. Most találtam két combot és egy mellet. Ez pont megfelelt nekünk. Mivel tudtam, hogy elég elfoglalt leszek a napokban, így előre dolgoztam. Egyszer s mint spóroltam is. Mivel új mániám a vákuum fóliában alacsony hőfokon készített ételek, így két napra is előkészültem. Egyik csomagba a kacsát tettem a fűszerekkel, a másikba pedig vaddisznó húst. Mindkettőnek ugyanannyi időt adtam. Így mikor enni szeretnénk, csak 10 perc alatt be kell fejeznem a fogásokat.
Mielőtt megfűszereztem volna a húsokat, előtte 2 órán át 6%-os sóoldatba áztattam őket. Így a só teljesen átjárja a hús minden porcikáját. Sózni már csak minimálisan kell.
A kacsa páca:
- 1/2 kk só
- 1/2 kk bors
- 1 kk őrölt koriander
- 1 kk kínai ötfűszer keverék
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek chilszósz
Ezt a pácot öntöttem a húsra, le vákuumfóliáztam és 60 fokon 4,5-5 órán át hőkezeltem. A praktikuma az volt, hogy közben elmehettem ügyet intézni, bejártam a fél várost, míg készült az étel.
Evés előtt kivettem a fóliából a húst és egy kanál kacsazsíron serpenyőben átpirítottam.
Ehhez a húshoz midenképpen ázsiai ízesítésű párolt káposztát gondoltam tálalni.
Így készült az én káposztám:
Hozzávalók:
- 1 ek szőlőmagolaj
- 1/2 kg lilakáposzta felszeletelve
- 1 közepes fej lilahagyma
- mogyorónyi friss gyömbér reszelve
- 1 kk kínai ötfűszer keverék
- 1 kk fahéj
- 1 kk kardamom
- 1 tk koriander
- 1 kk római kömény
- só
- bors
- 2 ek édes chiliszósz
- 2 ek worchestershire szósz
- 3 ek balzsamecet
- 2 ek méz
- 1 narancs
- 1 alma
Elkészítése:
Olajon megpirítottam a felaprított lilahagymát, majd ráraktam a felcsíkozott lilakáposztát. Ráreszelte a gyömbért, megszórtam a fűszerekkel, meglocsoltam a szószokkal és lefedve kis tűzön 20 percig pároltam. Nem kellett többet, mert azt szerettem volna, ha van valami tartása (mint nekem :-)). Közben a narancs héját lereszeltem, azt is a párolódó káposztához adtam. A gyümölcsöt kifiléztem és falatnyi darabokra vágtam. Ugyanígy jártam el az almával és a gyümölcsöket is a káposztához kevertem, együtt pároltam őket 3-4 percig, majd úgy ítéltem meg, elkészült.
A polenta úgy készült, mint mindig, tej-víz keverékében megfőztem az instant polentát (1 rész polenta, 3 rész víz arányban). Rozmaring, vaj és parmezán társítása után egy tepsibe öntöttem, ami, amikor kihűlt, felkockáztam és serpenyőben egy teáskanálnyi kacsazsíron átsütöttem. Hogy még izgalmasabb legyen, s mert volt otthon, megszórtam gránátalma magokkal, mert nagyon jól illett az ételhez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése